23 November 2022

A MULTINVEST a fejlődés egy új szakaszára készül

A marosvásárhelyi Multinvest Group egy olyan vállalkozás, amely a több mint 25 éves tevékenységének folyamatos fejlődésének köszönhetően apró, de biztos lépésekkel eljutott Románia elismert vállalatainak elitjébe. A teljes körű mérnöki szolgáltatások mellett az építés és tervezés, a generálkivitelezés területén ingatlanfejlesztőként is tevékenykedik, irodaházak hálózatát hozva létre, többek között zöld épületet, üzleti inkubátort, szállodát stb. A szolgáltatásait folyamatosan fejlesztve és bővítve, de azokat magas színvonalon tartva és innovációs kapacitását növelve ma már komplex mérnöki megoldásokat kínál nagy léptékben a hazai és nemzetközi befektetők számára.


Interjú Eng. Gogolák-Hrubecz Zsolt, a Multinvest Csoport igazgatótanácsának elnöke, 25 éves építőipari szakmai tapasztalattal rendelkező menedzser.
 
- Hogyan alakult a vállalat üzleti tevékenysége 2022-ben, és mik a várakozásai a következő évre?


- 2022-ben elmondhatjuk, hogy a Multinvest Csoport megtartotta a 2021-es növekedési tendenciát, a világjárványt követő helyreállítási pályán, amely az év végéig és 2023-ban is folytatódik. A 2023-ra vonatkozó optimizmusunk abban az értelemben "egészséges", hogy piackutatáson és kockázatelemzésen alapul. És, csak hogy megértsék a gondolkodásunkat, 2020 tavaszán, amikor már nyilvánvaló volt (mi azt mondjuk), hogy a világjárvány csak a kezdete a még nagyobb társadalmi-gazdasági hullámoknak, elkezdtük megtenni a megfelelő intézkedéseket (a mi elképzeléseink szerint) az ilyen helyzetekre, amelyeket különösen a nagyon nagyfokú bizonytalanság jellemez. 2021-ben mozgósítottunk, hogy kilábaljunk a világjárvány okozta sokkból, és felkészüljünk arra, amiről azt hittük, hogy bekövetkezik. Az első lépés a csoport belső átszervezési és szerkezetátalakítási folyamatának elindítása volt, amely folyamat 2022-ben fejeződik be. Rugalmasabbá és alkalmazkodóképesebbé tettük magunkat, és csökkentettük a várható gazdasági sokkoknak való kitettségünket. Más szempontból a saját beruházásainkra összpontosítottuk erőfeszítéseinket, ami ismét nyerő politikának bizonyult. Ne feledjük, hogy a 2010-es válság idején, amikor az ingatlanpiacok összeomlottak, a Multinvest saját beruházásként kezdte el építeni az első irodaházat. És még egy nagyon fontos dolog: 2021-ben és 2022-ben a humán erőforrásokba fektettünk be, különösen a szervezett személyzetfejlesztés révén, nemcsak a műszaki, hanem a gazdasági és az adminisztratív fejlesztésekbe is.
 
- Hogyan látja, hogy Románia 2022-ben milyen minőségű építkezéseket fog végezni?


- Amikor az építés minőségéről beszélünk, eleve el kell különítenünk két fő szempontot. Az egyik szempont a minőség az épületek biztonsága szempontjából. Itt törvények, előírások, szabványok stb. egész tárháza áll rendelkezésre, amelyek a legapróbb részletekig hatnak, és amelyeket a tervezési fázistól a végső átvételig, azaz az épület teljes élettartama alatt be kell tartani. Túl sok mindent kell itt elmondani, a törvény súlyos büntetéseket és szankciókat is előír az építésügyi jogszabályok be nem tartása esetén. Van azonban az építés minőségének másik aspektusa, ahol sokkal többet kell mondani. Olyan minőségi kritériumokról van szó, amelyek elsősorban egy adott épület tulajdonosát és használóját érintik a nagyon magas adminisztrációs költségek révén, de a környezetet is, amelyben az épület található, például a használó számára kialakított környezetet vagy a biztosított létesítményeket. Végül, de nem utolsósorban, a helyszín esztétikai megjelenésével és környezetével kapcsolatos kérdések is felmerülnek, különösen városi környezetben. Az épület minőségének ez a szempontja a beruházó gazdasági gondolkodásának és általános kultúrájának szintjétől függ. És itt elsősorban a magánbefektetőkre gondolok, akik a kedvezményezettek többségét képviselik.
Ami az építkezéseken kialakult helyzetet illeti, a legjelentősebb "szabálytalanság" a humán erőforrás rossz minősége. És ez a forrása az összes többi szabálytalanságnak, a rendetlenségtől kezdve a pazarláson át a munkavédelmi problémákig. Más szóval, lehetsz bármilyen jó és elismert edző, egy rakás botladozóval soha nem fogsz bajnokságot nyerni.

 

- Ön szerint milyen irányba halad az építőipari piac?


- Ha visszatekintünk a történelemben, a nagy társadalmi-gazdasági felfordulások és átalakulások időszakát az újjáépítés és a fejlődés időszakai követték. Közép- és hosszú távon tehát az építőipari piac ismét folyamatos növekedést fog tapasztalni. Rövid távon nagyon nehéz megítélni, hogyan fog reagálni az ajtón kopogtató gazdasági és társadalmi változásokra. Egyértelmű tendencia, hogy az állam beruházásokat hajt végre, különösen az infrastruktúrába (közlekedés, egészségügy, energia, oktatás stb.), ami ellensúlyozni fogja a lakossági és nem lakossági magánberuházások esetleges csökkenését. De ahogy fentebb említettem, a bizonytalanság mértéke olyan nagy, hogy túlélési intézkedéseket teszünk, még a legrosszabb forgatókönyveket is figyelembe véve. Egy dolog biztos, az árak - beleértve a munkaerőköltségeket is - továbbra is emelkedni fognak, de a nagyságrendek attól függnek, hogy mi történik az energiapiacon, és hogy a központi bank és az állam képes-e megfékezni az inflációt.


Ami a geopolitikai kontextust illeti, ha a helyzet nem fejlődik tovább egy bizonyos súlyosságon túl, akkor az építőipari ágazat valamikor, amikor eljön az újjáépítés ideje, profitálhat belőle.
 
- Milyen beruházásokat tervez a tevékenység digitalizálása terén?


- A Multinvest Groupnak több alkalommal is sikerült több lépéssel a versenytársak előtt járnia a technológia terén. Amikor a közelmúltban megjelent a hír, hogy a kormány programot indít a BIM-re, elmosolyodtam, mert arra gondoltam, hogy 2018-ban kezdtük el bevezetni és használni ezt a technológiát. Persze, ma már tudjuk, hogy az építőiparban évekbe telik az általánosítás, de néhány év előnyünk van a legtöbb versenytársunkkal szemben. Kíváncsian várjuk, hogy a kormány milyen lépéseket fog tenni ebben a tekintetben, és reméljük, hogy pénzt is elkülönít a BIM megvalósítási programok finanszírozására. Készen állunk. A kormányzati elvárásokon túlmenően a 2023-as üzleti terveinkben jelentős százalékban szerepelnek a digitalizációra, különösen a BIM-re fordított kiadások, de nem csak. 2020 telén kezdtünk el beszélni a robotizálásról, de a világjárvány három évre blokkolta ezt a projektet. A 2023-as piaci és lehetőségelemzést folytatjuk ebben a témában.
 
- Milyen célokat tűzött ki a Multinvest Cégcsoport szintjén az elkövetkező évekre?


- A fő cél az, hogy a növekedés ne álljon le, még ha minimális is lesz. Azon az elven működünk, hogy a stagnálás nem opció, és ha nincs növekedés, akkor automatikusan csökkenés és lemaradás következik be. Más szempontból az elkövetkező években szolgáltatásaink diverzifikálására törekszünk, természetesen mindig szemmel tartva a piaci fejleményeket, azaz a csoport szolgáltatási portfóliójában bizonyos területek arányának megváltoztatására. Folytatjuk a humán erőforrásba történő beruházásokat, de a hatékonyság, a képzettség és a munka minőségének növelésére összpontosítva, a személyzet létszámának növelése nélkül. A személyzet mozgása a gyengébb képességekkel és képességekkel rendelkezők helyettesítésére irányul. Mindezeken túlmenően nagyon jó csapatunk van, amellyel átvészeltük a világjárványt, és át fogjuk vészelni a következő nehéz időszakokat is. Összességében bízunk magunkban és embereinkben, és készen állunk az elkövetkező évekre. 

 

Forrás: https://www.agendaconstructiilor.ro/files/antreprenori-dezvoltatori/multinvest-se-pregateste-pentru-o-noua-etapa-de-dezvoltare.html?fbclid=IwAR2j44j0Fl4IYMSKReYM8WzbE4zC2c9ZZBFSSwS4VZkj02Wh_eWoHoWd7Gc

Hírlevél

Dózsa György utca, 67, Marosvásárhely, Romania

Webcrane által készített weboldal

Multinvest Group | Copyright © 2023

Adresă de e-mail
Feliratkozás
Feliratkozás
Îți mulțumim pentru că te-ai abonat la newsletterul nostru!
Te rugăm să îndeplinești toate câmpurile obligatorii!