01 June 2023

Egy Maros megyei kastély megmentve a pusztulástól és bevezetve a HoReCa körbe

Az Erdélyi Református Egyházkerület bejelenti a megfelelő környezeti engedély kiadására vonatkozó kérelem benyújtását a "Bethlen-kastély vízellátásához fúrt kutak kialakítása" projekt esetében, melyet a Mureș megyei Bahnea község 55. szám alatti területen terveznek elhelyezni.

 

Egy közlemény szerint a tervezett projekt információi megtekinthetők a Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség marosvásárhelyi központjában, a Podeni utca 10. szám alatt, hétfőnként 9:00 és 15:00 óra között, valamint keddtől péntekig 9:00 és 12:00 óra között, valamint a Multinvest Antreprenoriat General SRL marosvásárhelyi központjában, a Dózsa György utca 67. szám alatt, hétfőtől péntekig 8:00 és 16:30 óra között. A nyilvánosság észrevételeit naponta fogadják a Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség központjában, hétfőnként 9:00 és 15:00 óra között, valamint keddtől péntekig 9:00 és 12:00 óra között.

 

A Maros megyei "Mureșul Imobiliar 2023" konferencián nemrégiben, május 25-én Gogolák Zsolt, a marosvásárhelyi Multinvest SRL vezérigazgatója elmondta, hogy a Bonyha községben található objektumot idén átadják a tulajdonosnak. Emellett Gogolák Zsolt elmondta, hogy a kastély közelében egy szálloda épül, hogy az objektum "Mares megye egyik ékessége" legyen.

 

"Abszolút szempontból véve egy kiváló kastély, amelyen sokat dolgoztunk. A kastély A kategóriás műemlék, hosszú ideig tartott a tervezés, sok tanulmányt végeztünk, és idén szeretnénk átadni az épületet. Ha minden rendben van, akkor továbbléphetünk a második fázisra, amely a kastély közelében található szálloda építése, hogy Mureș megye ékességévé váljon. Egy olyan hely, ahol kikapcsolódhatunk és elmenekülhetünk a városi őrületből, egyedi turisztikai látványosság. A kastély és a projekt tulajdonosa a Református Egyház, ők fogják továbbra is kezelni, mi (Multinvest SRL - szerk.) voltunk az előmozdítók" - mondta a marosvásárhelyi Multinvest SRL vezérigazgatója a Zi de Zi napilap és a Transilvania Business gazdasági magazin által szervezett eseményen.

 

Amfiteátrum, kert és tó

 

A Zi de Zi napilap 2019 júliusában egy exkluzív cikkben már beszámolt erről a projektről, amely a bahneai Bethlen-kastély felújítását és a közelben egy 4-5 csillagos szálloda építését foglalta magában.

 

"A Bethlen család által 1545-ben épített kastélyt később Bethlen Elek idősebb és fiatalabb alakította át. Ez a átalakítás kb. 1679 és 1711 között történt. Ekkor alakult ki a kastély körüli téglalap alakú erődítmény, amely kőfalat, négy sarokban nyolcszögletű bástyát és kaputoronyt tartalmazott. A 19. században Bethlen Farkas politikus végezte az épület utolsó jelentős átalakítását, módosításokkal és a balkon hozzáadásával a 20. század elején. A Bethlen-kastély háromszintes épület, pince, földszint és emelet, 42 szobát tartalmaz. Az épület hosszúkás téglalap alakú, amit egy központi rizalit határoz meg, északon pedig egy sarki pavilon és egy hozzákapcsolt szárny. Az épület külső stílusa a romantika (Rundbogenstil) elemeit kombinálja a gótikus és a neoreneszánsz ácsolással. Sajnos 1948-ban, a nemzeti tulajdonba vétel után a kastély gyorsan elkezdett romlani. Ma már teljesen eltűnt a várfal jellegzetessége. A kommunizmus ideje alatt a kastély különböző közintézményeknek adott otthont. A rendszerváltás után folyamatosan romlott az épület állapota. 2008-ban a kastélyt Bethlen Ádám lányának, Bethlen Fruzsina, visszaadták, és a vagyonelkobzás után adományozta a Bethlen család Bahneai Református Egyházának. 2011-ben új tetőt kapott a kastély" - közölte a Zi de Zi napilap 2019 júliusában

.

Ugyanebben a cikkben említést tettek arról is, hogy a Bahneai objektumot a Multinvest "visszahozza eredeti, dicsőséges időkbeli formájába a templom kérésére, hogy kulturális központként szolgáljon", valamint hogy "a modern építészeti stílusú szálloda szálláslehetőséget és különböző események helyszínét is nyújtja majd". Emellett a kastély környékén "szabadtéri amfiteátrumot építenek, a kert pedig újraépítésre kerül, egy nagy zöld területtel és tóval".

 

Forrás: https://www.zi-de-zi.ro/2023/06/01/foto-castel-muresean-salvat-de-la-ruina-si-introdus-in-circuitul-horeca/

Hírlevél

Dózsa György utca, 67, Marosvásárhely, Romania

Webcrane által készített weboldal

Multinvest Group | Copyright © 2023

Adresă de e-mail
Feliratkozás
Feliratkozás
Îți mulțumim pentru că te-ai abonat la newsletterul nostru!
Te rugăm să îndeplinești toate câmpurile obligatorii!