25 February 2023

Elindult a "Nők az építőiparban" nemzeti program

Országos konferencia "A mai nő: Február 17-én, pénteken a marosvásárhelyi Inkubátorházban a Női Vállalkozók Szervezete - UGIR által szervezett rendezvény, a "Nők az építőiparban" program elindításának alkalma volt. Az építőipari nők képzését célzó program kezdeményezése a Multinvest Csoporté, nevezetesen az IncubCenteré, amely a program megvalósítását biztosító bázis.

 

"Egy 1994-ben alapított erőtervező cégből ma a férjemmel együtt egy céget, egy 25 vállalatból álló, kizárólag az építőiparban tevékenykedő csoportot vezetünk, amely tovább fog fejlődni és növekedni, figyelembe véve ezt a projektet, az IncubCentert és a mögöttünk álló induló vállalkozásokat is. Mi egy mérnöki alapokon nyugvó cég vagyunk. Elmondhatom, hogy Gogolak úr vízióját próbálom megvalósítani. Sokat fektettünk be ebbe a városba. Legalább 15 épületet fektettünk be Marosvásárhelyen. Nagyon büszkék vagyunk arra, amit tettünk, elmondhatom, hogy értéket adtunk a városnak. Az Inkubációs Központon keresztül, ahol elindítjuk a "Nő az építőiparban" programot, és a körülöttünk épülő épületeken keresztül hozzáadott értéket adunk ennek a városnak" - mondta Gogolak Margit, a Multinvest Group társtulajdonosa és vezérigazgatója.

 

A Multinvest Csoportban a nők vannak többségben

 

Gogolak Margit szerint a nők fontos szerepet játszanak a Multinvest Group fogaskerekében. "Ha megyei szinten a lakosság 14%-a rendelkezik felsőfokú végzettséggel, a mi vállalatunkban ez az arány legalább 60-70%, amelyből sokan az építőiparra szakosodtak. A mi vállalatunkban 56% a nők aránya. Az építőipar ezen területén nem hiszem, hogy Romániában egyetlen más vállalatnál is ilyen arányú lenne. Nálunk nagyon szép nők is vannak, a férjem egyszer azt is mondta, hogy az építőiparban szépségversenyt is rendezhetnénk. Ráadásul a cégnél a vezetés minden területén vannak nők" - mondta Gogolák Margit.


Miért egy országos program?

 

"Ez az Inkubátorház azért jött létre, hogy az építőipari ágazatban hozzáadott értéket teremtsen az induló vállalkozásoknak, a fiatal vállalkozóknak, akik növekedni szeretnének, de nincs helyük, tudásuk, tapasztalatuk az építőiparban. Az InkubCenter egy integrált épület az építőipari ágazat számára, azaz az induló vállalkozások számára, akik érdeklődnek, hogy hozzánk jöjjenek. Építőipari projektmenedzserként két évig dolgoztam ezen a projekten. Rendkívül nehéz volt, elkaptuk a Covidot, elkaptuk az áremelkedéseket, elkaptunk mindent. Egyedül dolgoztam 150 emberrel, egyedül, de végül legyőztem. Ezzel a programmal, amit ma indítunk, azt szeretnénk nyújtani az építőipar iránt érdeklődőknek, hogy hasznosítani tudják a közel 30 év alatt az építőiparban szerzett tapasztalatainkat" - magyarázta Gogolák Margit.

Az IncubCenter egy ágazati üzleti inkubátorház az építőipari ágazatban - mondta Besenyei Sarolta, az IncubCenter vezetője, a Smart City Romania Egyesület alelnöke.

"Az IncubCenter egy ágazati üzleti inkubátorház az építőiparban. Ebben az ágazatban nincs ilyen üzleti inkubátorház Romániában. Ez a legnagyobb üzleti inkubátorház Romániában, és ez egy tanúsított zöld infrastruktúrával rendelkező üzleti inkubátorház. Ezt az üzleti inkubátorházat a Vállalkozásügyi Minisztérium akkreditálta. Mi egy akkreditált üzleti inkubátorház vagyunk, ezért mind mi, mind az induló vállalkozások részesülni fogunk az üzleti inkubátorházakról szóló törvényből és az üzleti inkubátorházak finanszírozásából, ha az átmegy a román parlamenten. Annak érdekében, hogy a romániai start-up vállalkozások finanszírozását ellenőrzöttebb módon optimalizáljuk, a finanszírozásban részesülő start-up vállalkozásoknak kötelező lesz egy inkubációs folyamaton keresztülmenniük, hogy jobban fennmaradjanak a gazdasági piacon" - mondta Besenyei Sarolta.


A program célkitűzései

 

Az Inkubációs Központ vezetője szerint a "Nő az építőiparban" program célja, hogy az építőiparban működő mentorok országos hálózatát fejlessze ki, és növelje az építőiparban dolgozó nők számát. "A "Nők az építőiparban" országos programnak két fontos célkitűzése van. Az első fontos cél az építőipari női mentorok országos hálózatának kiépítése, amelyen keresztül segítjük azokat a fiatal, fejlődni vágyó nőket, akár már az építőiparban dolgoznak, akár építőipari profilú hallgatók, segítjük őket a fejlődésükben, fejlődési lehetőségeket teremtünk számukra mentorálással, vállalkozói és menedzsment oktatással, szakképzésekkel, oktatási ösztöndíjakkal és kapcsolatépítő rendezvényekkel. A mentorhálózat létrehozásával regionális és miért ne országos rendezvényeket szeretnénk szervezni. A második fontos cél, hogy növeljük a nők számát az építőiparban. Mindenki számára világos, hogy az építőiparban a férfiak dominálnak, de mi hisszük, és ezt bizonyítja ez a projekt és a Multinvest Csoport munkája, hogy a nők víziója az építőiparban csak szép dolgokat és hozzáadott értéket hozhat" - mondta Besenyei Sarolta.

 

A nők aránya az építőiparban - kivéve a Multinvest Csoportot, ahol 65-35 a nők aránya - nem túl magas, ami Gogolak Margit szerint bizonyos mértékig indokolja a "Nők az építőiparban" programot.

 

"Manapság minket, nőket nem vesznek komolyan az építőiparban. Az egyetemről kikerülő fiatal nőkről beszélek. Csinosak, fiatalok, és persze nincs tapasztalatuk, mert az egyetem alapot ad, nem tapasztalatot, aztán persze az építkezésen kötnek ki, ahol az első közvetlenebb kérdésre elvesznek egy építésvezető vagy tapasztaltabb munkás részéről. Ezért van szükség erre a programra, amit gondoltunk, hogy elindítunk, hogy kellő tapasztalatot adjunk azoknak, akik az építőipar területére érkeznek, főleg a felsőfokú végzettséggel rendelkező nőknek" - zárta Gogolák Margit.

 

Forrás: https://www.zi-de-zi.ro/2023/02/25/s-a-lansat-programul-national-femeia-in-constructii/

Hírlevél

Dózsa György utca, 67, Marosvásárhely, Romania

Webcrane által készített weboldal

Multinvest Group | Copyright © 2023

Adresă de e-mail
Feliratkozás
Feliratkozás
Îți mulțumim pentru că te-ai abonat la newsletterul nostru!
Te rugăm să îndeplinești toate câmpurile obligatorii!