05 June 2013

Felavatták Marosvásárhely első „zöld” irodaházát

Nemcsak a megyeszékhely, hanem a régió első, A energetikai osztályba tartozó „zöld” épületét, azaz innovatív technológiák, környezetbarát anyagok, megújuló energiák felhasználásával épített, illetve működtetett hatemeletes irodaházát, a Multinvest Business Centert tegnap vállalkozók, közéleti személyiségek jelenlé-tében avatták fel Marosvásárhelyen. A 21 millió lejes beruházás részben európai uniós finanszírozással épült meg.

 

Bár az épület kívül piros, belül „zöld” – nyilatkozta lapunknak a tegnapi avatóünnepséget követően Gogolák-Hrubecz Zsolt, a Multinvest Kft. vezérigazgatója, hangsúlyozva, hogy környezettudatosan építkeztek, a beruházás pedig komoly csapatmunka révén valósult meg.„2007–2008-ban a regionális operatív program keretében pályáztunk uniós alapokra, és 70%-os finanszírozást nyertünk e projektre. Zöldberuházásban gondolkodni hosszú folyamat, ez az elv végigköveti az épületet a tervezés, kivitelezés, átvétel, működtetés, sőt, akár a bontás során is, hiszen olyan ez, akár egy ember élete, születéstől a halálig”. Kérdésünkre, hogy konkrétan mitől „zöld” az épület, a Multinvest Kft. vezérigazgatója közölte: mindenki arra gondol, hogy a polisztirén szigeteléstől, ám az a tény, hogy kívülről a falak jól szigetelnek, csupán 30 százalékos része a koncepciónak. „Energia-takarékos minden, ami ebben az irodaházban működik. Az épületben nem földgázzal, hanem villanyáram felhasználásával fűtünk hőszivattyú segítségével, 180 méter mélységben 30 szonda található az épület alatt, környezetbarát építőanyagokat használtunk. Egy csapat munkája áll a beruházás mögött, a tervezéstől a projektmenedzsmentig, az anyagok kiválasztásáig, illetve olyan vállalkozókat, cégeket várunk ebbe az épületbe, akiknek/amelyeknek ugyanezek az elveik, függetlenül attól, hogy milyen területen működnek. Az első ügyfélnek, egy IT cég vezetőjének a második kérdése az volt, hogy hol találhatók a kerékpártartók?…” – mondta Gogolák-Hrubecz Zsolt. A régiós szinten egyetlen zöld irodaház Marosvásárhely főterén található, alapterülete 1000 négyzetméter, 2500 négyzetméter hasznos felülettel, alagsorában 50 parkolóhelyet alakítottak ki. Az épületben egy szintet a tervezéssel foglalkozó Multinvest foglal el, az irodaház többi részét cégeknek adják ki, a terület fele már foglalt – tudtuk meg. A bérleti díjról, bérbeadási feltételekről érdeklődve a vezérigazgató visszafogottan nyilatkozott, de hangsúlyozta, fontos, hogy azok a cégek, amelyek idejönnek, ugyanazt az elvet vallják, mint a Multinvest, fontos, hogy hány munkahelyet teremtenek stb., e kritérium alapján alkudható ki kedvezőbb bérleti díj.

 

A Multinvest vezetője hangsúlyozta, az „in-telligens” épület létrehozása az ökotechnológiák, környezetbarát építőanyagok felhasználásával sikerülhetett. A megnyitón Gogolák-Hrubecz Zsolt mellett a polgármesteri hivatal képviseletében Claudiu Maior gratulált a beruházónak, biztosítva az önkormányzat támogatásáról, mondván, a városvezetés fontosnak tartja a vállalkozói szféra támogatását, különösképpen a környezetbarát beruházások megvalósítását.

 

Az irodaház avatóünnepségét követően szakmai jellegű előadásokra került sor az Ariel színház előadótermében. A Multinvest Business Center projektet, az irodaház által nyújtott szolgáltatásokat Gogolák-Hrubecz Zsolt mutatta be, a beruházás alvállalkozóinak, a partnercégeknek kiválósági okleveleket adott át Gogolák-Hrubecz Margit társtulajdonos és projektmenedzser. Az urbanisztikában tetten érhető „zöld tendenciákról” Kovács Angela műépítész, a Műépítészek Országos Rendjének képviselője beszélt, a fenntartható épületek uniós finanszírozásáról, a pályázati lehetőségekről a Központi Fejlesztési Ügynökség képviselője tájékoztatta a jelenlevőket, Steven Bomcamp, a Romania Green Buildig Council elnöke a „zöld épületek” pénzügyi vonatkozásairól, az ilyen jellegű beruházások előnyeiről, környezeti hatásairól tartott előadást, majd a résztvevők megtekinthették az épületet. A délutáni órákban folytatódott a hagyományos és zöldtechnológiákról, intelligens épületek automatizálásáról, zöldberuházások minőségi auditálásáról és certifikációjáról stb. szóló szakmai előadás-sorozat, az est színházi előadással zárult.

 

Forráshttps://www.e-nepujsag.ro/articles/felavattak-marosvasarhely-elso-%E2%80%9Ezold%E2%80%9D-irodahazat#

Hírlevél

Dózsa György utca, 67, Marosvásárhely, Romania

Webcrane által készített weboldal

Multinvest Group | Copyright © 2023

Adresă de e-mail
Feliratkozás
Feliratkozás
Îți mulțumim pentru că te-ai abonat la newsletterul nostru!
Te rugăm să îndeplinești toate câmpurile obligatorii!