11 July 2019

Maros megyei vár 1545-ből, régi fényében helyreállítva

Az elkövetkező években egy új turisztikai és kulturális attrakcióval fogunk rendelkezni a megyében. A bonyhai Bethlen-kastélyt felújítják, és a kastély mellett egy 4-5 csillagos szálloda épül. A munkálatokat az Erdélyi Református Egyházkerület kérte fel, a projekt kivitelezője pedig a Multinvest.

 

A Bethlen-kastély Bonyha falu Balavásár felőli bejáratánál található, főhomlokzata délnyugati irányba néz.

 

A 42 szobás épület

 

Bethlen Farkas építtette 1545-ben, később idősebb és ifjabb Bethlen Elek alakította át. Ez az átalakítás körülbelül 1679 és 1711 között történt. Ekkor épült a vár köré a téglalap alakú erődítmény, amely kőfalat, nyolcszögletű bástyát és a négy sarkon kaputornyot tartalmaz. A 19. században Bethlen Farkas politikus végezte el az építkezés utolsó nagyobb szakaszát, az épület átalakításával és az erkély hozzáépítésével a 20. század elején.

 

A Bethlen-kastély háromszintes épület, alagsor, földszint és első emelet, 42 szobával. Az épület hosszúkás-téglalap alaprajzú, amelyet egy központi rizalit, valamint északon egy sarokpavilon és egy hozzá kapcsolódó épületszárny határoz meg. Az épület külső stiláris megjelenése a romantika (Rundbogenstil) elemeit ötvözi a gótikus és neoreneszánsz fafaragással. Sajnos 1948-ban, az államosítás után a kastély gyorsan romlani kezdett.

 

Mára a vár jellege teljesen eltűnt. A kommunizmus alatt a várban különböző közintézmények kaptak helyet. Az 1989-es rendszerváltás után a kastély állapota folyamatosan romlott. A kastélyt 2008-ban Bethlen Ádám lánya, Bethlen Fruzsina kapta vissza, aki az ingatlan elszállítása után a bahneai református egyháznak adományozta a kastélyt. A kastély 2011-ben új tetőt kapott.

 

Szabadtéri amfiteátrum és fenséges kert tóval

 

A kastélyt a Multinvest az egyház kérésére a fénykorában eredeti formájában állítja helyre, és kulturális központtá alakítja. A modern építészetű szálloda szállást biztosít majd, és különböző rendezvények helyszínéül is szolgál majd.

 

Szabadtéri amfiteátrumot építenek, a kertet pedig nagy zöld területtel és tóval fogják helyreállítani.

 

A történelmi központ építésének és felújításának pontos kezdési időpontja még nem ismert, de a Multinvest reméli, hogy a munkálatok mielőbb megkezdődhetnek, attól függően, hogy minden szükséges jóváhagyást és engedélyt időben megkapnak-e, és a finanszírozás is rendben lesz-e. A beruházás a lehető leghamarabb megkezdődik.

 

Jelenleg konzultáció folyik a zóna városfejlesztési tervre vonatkozó előzetes javaslatokról: "A PUZ előkészítése egy szálloda építésére a kapcsolódó funkciókkal és a Bethlen-kastély területének fejlesztésére". A lakosságot arra kérik, hogy a Bahnea városházán elérhető dokumentumokkal kapcsolatban július 15-ig, 10.00-14.00 óra között tegyék meg észrevételeiket és javaslataikat. A nyilvánosságot július 19-én 12.00 órakor a Bahnea városházán tartandó nyilvános vitára hívják. A benyújtott észrevételekre adott válasz július 18-ig a városházán történő kifüggesztés útján a nyilvánosság számára hozzáférhetővé válik.

 

Forráshttps://www.zi-de-zi.ro/2019/07/11/imagini-exclusive-castel-muresean-din-1545-readus-la-vechea-glorie-se-va-construi-si-un-hotel/

 

Hírlevél

Dózsa György utca, 67, Marosvásárhely, Romania

Webcrane által készített weboldal

Multinvest Group | Copyright © 2023

Adresă de e-mail
Feliratkozás
Feliratkozás
Îți mulțumim pentru că te-ai abonat la newsletterul nostru!
Te rugăm să îndeplinești toate câmpurile obligatorii!