Nu doar că este sediul județului, ci este și primul clădiri "verzi" din regiune, aparținând clasei energetice A, adică o clădire de birouri cu cinci etaje construită și operată utilizând tehnologii inovatoare, materiale prietenoase cu mediul și surse regenerabile de energie, numită Multinvest Business Center, a fost inaugurată ieri în prezența antreprenorilor și a personalităților publice din Târgu Mureș. Investiția de 21 milioane de lei a fost realizată în parte cu finanțare din Uniunea Europeană.
Deși clădirea pare roșie la exterior, în interior este "verde", a declarat Gogolák-Hrubecz Zsolt, CEO-ul Multinvest Kft., într-un interviu acordat după ceremonia de inaugurare. El a subliniat că au construit-o având în vedere conștiința ecologică și că proiectul a fost realizat prin colaborarea serioasă a unei echipe. "În 2007-2008, am aplicat pentru fonduri europene în cadrul Programului Operațional Regional și am primit o finanțare de 70% pentru acest proiect. A gândi în termeni de investiții verzi este un proces lung, iar acest principiu însoțește clădirea de la design, construcție, acceptare, operare și chiar demolare, deoarece este asemenea vieții unei persoane, de la naștere până la moarte", a declarat Gogolák-Hrubecz Zsolt. La întrebarea concretă referitoare la ceea ce face clădirea "verde", CEO-ul Multinvest Kft. a explicat că, în timp ce majoritatea oamenilor se gândesc la izolația din polistiren, aceasta reprezintă doar 30% din concept. "Totul din această clădire de birouri este energetic eficient. Încălzim clădirea folosind energie electrică și o pompă de căldură, nu gaz natural. Sunt 30 de sonde amplasate la o adâncime de 180 de metri sub pământ, iar am folosit materiale de construcție prietenoase cu mediul. Investiția este rezultatul muncii în echipă, de la planificare și gestionarea proiectului până la selecția materialelor. Primim companii și antreprenori care împărtășesc aceleași principii, indiferent de domeniul lor de activitate. A doua întrebare de la CEO-ul unei companii IT, primul client, a fost despre locația suporturilor pentru biciclete..." a spus Gogolák-Hrubecz Zsolt. Singura clădire de birouri "verde" din regiune se află în piața principală din Târgu Mureș, cu o suprafață de 1000 de metri pătrați și o suprafață utilă de 2500 de metri pătrați, cu 50 de locuri de parcare în subsol. Un etaj este ocupat de Multinvest, care se ocupă de proiectare, iar restul clădirii este închiriat către companii. Jumătate din spațiu este deja ocupat. Întrebat despre chirie și condiții de închiriere, CEO-ul a răspuns cu rezervă, dar a subliniat importanța faptului că firmele care vin aici împărtășesc aceleași principii ca Multinvest și că este important câte locuri de muncă vor crea, etc. Pot exista negocieri pentru o chirie mai avantajoasă pe baza acestor criterii.
Conducătorul Multinvest a subliniat că crearea clădirii "inteligente" a fost posibilă prin utilizarea eco-tehnologiilor și a materialelor de construcție prietenoase cu mediul. La ceremonia de deschidere, pe lângă Gogolák-Hrubecz Zsolt, Claudiu Maior din partea Primăriei Târgu Mureș a felicitat investitorul și a asigurat sprijinul administrației locale, subliniind că conducerea orașului consideră importantă susținerea sectorului antreprenorial, în special realizarea investițiilor prietenoase cu mediul.
După ceremonia de inaugurare a clădirii de birouri, au avut loc prezentări profesionale în sala de conferințe a Teatrului Ariel. Gogolák-Hrubecz Zsolt a prezentat proiectul Multinvest Business Center și serviciile oferite de clădire, acordând certificate de excelență subcontractorilor și partenerilor de afaceri. Kovács Angela, arhitectă, reprezentantă a Ordinului Național al Arhitecților, a vorbit despre "tendințele verzi" în urbanism, reprezentantul Agenției de Dezvoltare Centrală a informat participanții despre finanțarea europeană a clădirilor sustenabile și oportunitățile de aplicare, iar Steven Bomcamp, președintele Consiliului de Construcții Verzi din România, a susținut o prelegere despre aspectele financiare ale clădirilor "verzi", avantajele acestor investiții și impactul lor asupra mediului, iar participanții au avut ocazia să viziteze clădirea. După-amiaza a continuat cu o serie de prelegeri profesionale despre tehnologii tradiționale și verzi, automatizarea clădirilor inteligente, auditarea și certificarea calității investițiilor verzi, etc., iar seara s-a încheiat cu o reprezentație teatrală.
Sursa: https://www.e-nepujsag.ro/articles/felavattak-marosvasarhely-elso-%E2%80%9Ezold%E2%80%9D-irodahazat#