11 iulie 2019

Castel mureșean din 1545, readus la vechea glorie

În următorii ani vom avea parte de o nouă atracție turistică și culturală în județ. Castelul Bethlen din localitatea Bahnea va fi renovat, iar pe lângă castel va fi construit un hotel de 4-5 stele. Lucrarea a fost solicitată de Eparhia Reformată din Ardeal, iar elaboratorul proiectului este compania Multinvest.

 

Castelul Bethlen este situat la intrarea în satul Bahnea din direcţia Bălăuşeri, cu faţada principală orientată spre sud-vest.

 

 

O construcție cu 42 de camere

 

 

Construit în 1545 de către Bethlen Farkas, a fost transformat mai târziu de Bethlen Elek senior și junior. Această transformare a avut loc aproximativ între anii 1679 și 1711. La această dată a luat naștere fortificația dreptunghiulară din jurul castelului, care conținea un zid de piatră, câte un turn octogonal de bastion și de poartă la cele patru colțuri. În secolul XIX, omul politic Bethlen Farkas a realizat ultima fază importantă a construcției, cu modificări ale clădirii și adăugarea balconului la începutul secolulul XX.

 

Castelul Bethlen este o clădire cu trei nivele, subsol, parter și etaj, care conține 42 de camere. Clădirea are un plan dreptunghiular-alungit, care este definit de un rizalit central, iar la nord, de un pavilion de colț și de o aripă de clădire care i se anexează. Aspectul stilistic exterior al clădirii combină elementele romantismului (Rundbogenstil), cu lucrări de tâmplărie goticizante şi neorenascentiste. Din păcate, în 1948, după naționalizare, castelul a început să se deterioreze rapid.

 

Astăzi, caracteristica cetății a dispărut complet. În tipul comunismului, castelul a găzduit diferite instituții publice. După schimbarea regimului din 1989, starea castelului s-a deteriorat în mod continuu. În 2008, castelul a fost retrocedat fiicei lui Bethlen Ádám, Bethlen Fruzsina, iar după îndepărtarea bunurilor, aceasta a donat castelul Bisericii Reformate din Bahnea. În anul 2011, castelul s-a ales cu un nou acoperiș.

 

 

Amfiteatru în aer liber și o grădină maiestuasă cu lac

 

 

Castelul va fi readus de către Multinvest la forma sa inițială din perioada de glorie la solicitarea bisericii, devenind un centrul cultural. Hotelul cu o arhitectură modernă va oferi locuri de cazare și va servi și drept loc de desfășurare a diverselor evenimente.

 

Se va construi un amfiteatru în aer liber, iar grădina va fi refăcută, cu o vastă zonă verde și un lac.

 

Încă nu se cunoaște data exactă a începerii construcțiilor și renovării acestui centru istoric, însă cei de la Multinvest speră ca lucrările să înceapă cât de repede, totul depinzând de primirea tuturor aprobărilor și autorizațiilor necesare în timp util și de finanțări.

 

La momentul actual are loc consultarea asupra propunerilor preliminare Plan Urbanistic Zonal: „Întocmire PUZ Construire hotel cu funcțiuni aferente, amenajare incintă la Castelul Bethlen”. Publicul este invitat să transmită observații și propuneri asupra documentelor disponibile la sediul Primăriei Comunei Bahnea, până în 15 iulie, între orele 10.00-14.00. Publicul este invitat să participe la dezbaterea publică în data de 19 iulie, ora 12.00, la sediul Primariei Bahnea. Răspunsul la observațiile transmise va fi pus ladispoziția publicului până la data de 18 iulie, prin afișare la sediul Primăriei.

 

 

 

Sursa: https://www.zi-de-zi.ro/2019/07/11/imagini-exclusive-castel-muresean-din-1545-readus-la-vechea-glorie-se-va-construi-si-un-hotel/

 

Newsletter

Str. Gh. Doja nr.67 Târgu Mureș, Jud. Mureș, 540354, Romania

Site web creat de Webcrane

Multinvest Group | Copyright © 2023

Adresă de e-mail
Abonare
Abonare
Îți mulțumim pentru că te-ai abonat la newsletterul nostru!
Te rugăm să îndeplinești toate câmpurile obligatorii!