01 iunie 2023

Castel mureșean salvat de la ruină și introdus în circuitul HoReCa

Eparhia Reformată din Ardeal anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul ”Executare puțuri forate pentru alimentare cu apă la obiectivul Castel Bethlen”, propus a fi amplasat în satul Bahnea nr. 55, din județul Mureș.

 

Potrivit unui comunicat, informațiile privind proiectul propus pentru consultare la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș din Târgu Mureș, strada Podeni nr. 10, zilnic de luni, între orele 9.00 – 15.00 și marți – vineri între orele 9.00 – 12.00 și la sediul Multinvest Antreprenoriat General SRL strada Gheorghe Doja nr. 67, în zilele de luni – vineri între orele 8.00 – 16.30. Observațiile publicului se primesc zilnic la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș, în zilele de luni, între orele 9.00 – 15.00, și de marți până vineri, între orele 9.00 – 12.00.

 

Viitoare ”podoabă a județului Mureș”

 

Prezent recent, în data de 25 mai, la conferința ”Mureșul Imobiliar 2023”, directorul general al companiei Multinvest SRL Târgu Mureș, Gogolák Zsolt, a precizat că obiectivul din comuna Bahnea va fi predat proprietarului în acest an. Totodată, Gogolák Zsolt a afirmat că în apropiere de castel va fi construit un hotel astfel încât obiectivul să devină ”o podoabă a județului Mureș.”

 

”Este un castel la superlativ credem noi, pentru că am lucrat foarte mult la el. Este un monument de Categoria A, a durat foarte mult proiectarea, cu foarte multe studii, și vrem să predăm anul acesta clădirea și dacă totul este ok se poate trece la etapa a doua, să fie și un hotel lângă castel, ca să fie o podoabă a județului Mureș. Un loc de respiro, unde să te retragi din nebunia orașului, să fie un punct turistic deosebit. Proprietarul castelului și al proiectului este Biserica Reformată, ei o să se ocupe mai departe, iar concepția și ce va fi acolo, noi (Multinvest SRL – n.r.) am fost promotorii”, a spus directorul general al companiei Multinvest SRL Târgu Mureș la evenimentul organizat de cotidianul Zi de Zi și revista economică Transilvania Business.

 

Amfiteatru, grădină și lac

 

În iulie 2019 cotidianul Zi de Zi scria în exclusivitate despre acest proiect care constă în renovarea castelului Bethlen din Bahnea și construirea, în apropiere, a unui hotel de 4-5 stele.

 

”Construit în 1545 de către Bethlen Farkas, a fost transformat mai târziu de Bethlen Elek senior și junior. Această transformare a avut loc aproximativ între anii 1679 și 1711. La această dată a luat naștere fortificația dreptunghiulară din jurul castelului, care conținea un zid de piatră, câte un turn octogonal de bastion și de poartă la cele patru colțuri. În secolul XIX, omul politic Bethlen Farkas a realizat ultima fază importantă a construcției, cu modificări ale clădirii și adăugarea balconului la începutul secolulul XX. Castelul Bethlen este o clădire cu trei nivele, subsol, parter și etaj, care conține 42 de camere. Clădirea are un plan dreptunghiular-alungit, care este definit de un rizalit central, iar la nord, de un pavilion de colț și de o aripă de clădire care i se anexează. Aspectul stilistic exterior al clădirii combină elementele romantismului (Rundbogenstil), cu lucrări de tâmplărie goticizante şi neorenascentiste. Din păcate, în 1948, după naționalizare, castelul a început să se deterioreze rapid. Astăzi, caracteristica cetății a dispărut complet. În timpul comunismului, castelul a găzduit diferite instituții publice. După schimbarea regimului din 1989, starea castelului s-a deteriorat în mod continuu. În 2008, castelul a fost retrocedat fiicei lui Bethlen Ádám, Bethlen Fruzsina, iar după îndepărtarea bunurilor, aceasta a donat castelul Bisericii Reformate din Bahnea. În anul 2011, castelul s-a ales cu un nou acoperiș”, informa, în iulie 2019, cotidianul Zi de Zi.

 

În același material, se mai menționa că obiectivul din Bahnea ”va fi readus de către Multinvest la forma sa inițială din perioada de glorie la solicitarea bisericii, devenind un centrul cultural”, iar ”hotelul cu o arhitectură modernă va oferi locuri de cazare și va servi și drept loc de desfășurare a diverselor evenimente.” Totodată, în zona castelului ”se va construi un amfiteatru în aer liber, iar grădina va fi refăcută, cu o vastă zonă verde și un lac.”

 

Sursa: https://www.zi-de-zi.ro/2023/06/01/foto-castel-muresean-salvat-de-la-ruina-si-introdus-in-circuitul-horeca/

Newsletter

Str. Gh. Doja nr.67 Târgu Mureș, Jud. Mureș, 540354, Romania

Site web creat de Webcrane

Multinvest Group | Copyright © 2023

Adresă de e-mail
Abonare
Abonare
Îți mulțumim pentru că te-ai abonat la newsletterul nostru!
Te rugăm să îndeplinești toate câmpurile obligatorii!