08 iunie 2023

Se poate construi o rețea de relații din comunități locale puternice în Câmpia Carpatică

Gogolák-Hrubecz Zsolt, director executiv al grupului de companii Multinvest, îndeamnă la colaborarea între companiile din Transilvania și întreaga afacere maghiară din Bazinul Carpatic. Conform acestui magnat, în colaborarea între companii, cunoștințele circulă mai eficient și cooperarea între actori permite o prezență mai puternică la toate nivelurile. Specialistul crede că este necesar să se consolideze mai întâi comunitățile locale și din acestea să se construiască o rețea puternică de legături.

 

În ultimii ani, atenția țării-mamă față de afacerile maghiare din afara granițelor a crescut, tot mai mulți caută produsele și serviciile companiilor din diaspora. Simțiți și dumneavoastră această schimbare pozitivă?

- Da, în primul rând pentru că companiile din Ungaria sunt deschise către Transilvania și când vin aici, solicită serviciile noastre locale. Dacă îmi este permis să spun așa, piața vine, într-un fel, direct la ușa noastră.

 

- Recent s-a desfășurat la Târgu Mureș Forumul Economic Transilvania I, pe care organizatorii îl consideră o etapă importantă și intermediară într-un proces lung. Ce a oferit acest eveniment antreprenorilor din Transilvania?

- În primul rând, le-a oferit multă putere, energie și sentimente pozitive, și nu în ultimul rând, experiență reciprocă. Cunoștințele provenite din țara-mamă sunt de mare ajutor pentru afacerile din Transilvania. Lucrăm de 20 de ani în colaborare cu companii maghiare și știm că cunoștințele venite din Ungaria oferă un avantaj competitiv pe termen lung. Partea teoretică, care poate fi folosită în construcții și planificare, și care poate fi ușor trecută peste graniță, aduce multe beneficii. La vest de noi, cultura este diferită, cunoștințele sunt mai puternice și și noi beneficiem de aceasta.

 

- În ce măsură au căutat până acum contactul între antreprenorii maghiari din Transilvania și au avut colaborări cu companiile și societățile care activează în alte regiuni sau în țara-mamă?

 -Din păcate, antreprenorii și companiile maghiare din Transilvania nu prea colaborează între ele, iar problema este că, în experiența mea, nu ne cunoaștem reciproc. Companiile din Transilvania, chiar și cele din aceeași localitate, au dificultăți în a se găsi reciproc. Mai mult, din păcate, nu ne căutăm cu adevărat unii pe alții, fiecare funcționând în propriul domeniu restrâns. Consider că aceasta se datorează lipsei de cultură, iar eu cred că trebuie să învățăm să ne vindem unii altora și la nivel local. Forumul Economic Transilvania a fost cu siguranță un impuls de gândire, pentru că am cunoscut mulți oameni noi acolo. Și nu doar din partea celor din țara-mamă sau din diaspora maghiară, ci și noi ne-am găsit reciproc.

 

- Într-adevăr, pentru a avansa și a rămâne în piață, este necesar ca antreprenorii maghiari din Transilvania și chiar din întreaga regiune a Carpaților să se cunoască cât mai bine. Sunteți de acord cu acest lucru?

- Cu siguranță. Odinioară, oamenii aveau mult mai mult patriotism local, deși nu exista încă lumea afacerilor private. În ultimii treizeci de ani, din păcate, societatea și lumea afacerilor au fost într-o oarecare măsură afectate. Totuși, lucrurile par să se îndrepte încet într-o direcție pozitivă, dar încă există mult potențial în această privință, pe care îl putem exploata în viitor. O problemă este că mulți oameni nu au devenit antreprenori pregătiți, ci doar așa s-a întâmplat în viața lor, iar astfel le lipsește cunoștința managerială solidă. Acestea sunt abilități pe care mulți le dobândim pe parcurs, aș putea spune că se dezvoltă cei care nu s-au lăsat învăluiți de procesul de învățare.

 

- Cum se poate întări colaborarea între actorii din diferite regiuni care activează în domeniul afacerilor? Cine poate contribui cel mai mult în acest sens?

- În primul rând, este necesar să se întărească aceste legături la nivel local. Sunt vicepreședintele Clubului de Manageri Sfântul Gheorghe din județul Mureș, care a fost înființat în 2018, la 28 de ani după schimbarea de regim, și în cadrul acestei organizații civile, mulți antreprenori au găsit parteneri în ceilalți membri. Au existat și situații în care unii se cunoșteau de douăzeci de ani, dar nu au colaborat niciodată, iar în cadrul clubului au găsit unul în celălalt. Deci, pentru a avansa, trebuie să se pună bazele, să se consolideze aceste mici celule locale și să se dezvolte pe această bază. Interconectarea acestor mici celule poate crea un organism sănătos în Transilvania sau chiar în întregul Bazin Carpatic.

 

- Cum ar putea contribui cel mai mult o colaborare mai strânsă între antreprenorii din străinătate și cei din țara-mamă?

- Experiența comună ne poate întări pe toți, deoarece vedem că afacerile care se cunosc între ele pot colabora cu adevărat în mod eficient. Abordarea comună, de exemplu, poate fi foarte utilă, gândiți-vă doar că atunci când mai multe companii și întreprinderi merg împreună la negocieri cu un furnizor de gaze sau de electricitate și cer prețuri, vor obține mai multe avantaje. Aceasta este doar o exemplificare, deoarece în colaborare există mult mai multe posibilități decât atât.

 

- În ce domeniu se confruntă în prezent întreprinderile din Transilvania cu cel mai mare decalaj față de companiile din țara-mamă și există vreun domeniu în care beneficiază de un avantaj?

- Pe lângă cunoștințe, întreprinderile din Transilvania par să înregistreze un decalaj în domeniul tehnologic, iar în acest sens, companiile locale trebuie să se actualizeze. Trebuie menționat însă că cunoștințele nu provin doar din vest, ci și din est, în special din Extremul Orient. În ceea ce privește avantajele întreprinderilor maghiare din Transilvania, se poate spune că avem o capacitate mai mare de adaptare, deoarece fiind într-o minoritate, știm întotdeauna cum să transformăm o situație negativă în una pozitivă. Avem o forță interioară care ne motivează, deoarece trebuie să supraviețuim în fiecare zi. Dacă ar fi să o exprim în contextul situației de pandemie, aș spune că, probabil, avem mai multe anticorpi aici, în Transilvania.

 

Sursa: https://www.kulhonimagyarok.hu/karpat-medence/eros-helyi-kozossegekbol-epulhet-kapcsolati-halo-a-karpat-medenceben/

Newsletter

Str. Gh. Doja nr.67 Târgu Mureș, Jud. Mureș, 540354, Romania

Site web creat de Webcrane

Multinvest Group | Copyright © 2023

Adresă de e-mail
Abonare
Abonare
Îți mulțumim pentru că te-ai abonat la newsletterul nostru!
Te rugăm să îndeplinești toate câmpurile obligatorii!